Reflecties op de betekenis van spiritualiteit en gezondheid

 

Spiritualiteit en zorgverlening

 

Mijn laatst verschenen boek is getiteld: Spiritualiteit en zorgverlening. Uitgegeven door Lannoo in 2006. ISBN 90-209 6493 3. Via de boekhandel verkrijgbaar. € 14,90. Omvang 208 pagina's.

Op de achterkant staat:

'Dit boek pleit, vanuit verrassende invalshoeken, voor een warmere gezondheidszorg. Tegenover het instrumenteel, product-marktgericht denken in de gezondheidszorg, pleit de auteur voor een relationele zorg die uitgaat van een mensbetrokken zorgvisie. 

Hij laat zien en voelen dat humane zorg slechts mogelijk is door het aangaan van een engagement. Juist de zorgafhankelijke, de gekwetste en de kwetsbare mag verwachten met respect en barmhartigheid te worden behandeld.
Dit boek is een verrassend actueel antwoord op het gevaar van verkilling en verschraling in welke vorm van zorgverlening dan ook. Onmisbaar voor wie op de een of ander wijze in de gezondheidszorg werkzaam is: van verpleegkundige tot psychiater, van fysiotherapeut tot arts, van zorgmanager tot geestelijk verzorger.

Nu hij enkele jaren met VUT is, is hij beeldhouwer en schilder. En dat is te merken aan zijn teksten: in twaalf hoofdstukken, of liever miniaturen, beelden en soms ook haast ijle en mystieke teksten schildert hij een gezondheidszorg die dreigt te verschralen en te verkillen door marktwerking en management. Die waarneming is op zich niet nieuw. Wel nieuw is zijn omgang daarmee en zijn kunstzinnige verwerking van de levensverhalen van zijn clienten, de verbindingen die hij legt naar vele soorten literatuur, de illustraties met citaten, gedachten over het kwaad en de acceptatie van depressies en suïcide, maar ook de gierende en bizarre humor, de stiltes en het lege midden, de studies over het taalgebruik.......Het boek heeft mij veel gebracht in momenten van even afstand nemen en kijken naar naar het werk van je handen, de kleuren op je palet: zorgzaamheid, mededogen, rituelen en levensverhalen. Dit boek is geen snelle hap, maar 'slow food'. .......'

Mia van Luttevelt. Haptonomisch Contact. 18e jaargang-nummer 2-juni 2007.